Minder vroeggeboortes dankzij Corona

door | mei 18, 2021

Op 14 oktober 2020 zat ik op de bank naar Jinek te kijken toen dr. Jasper Been werd aangekondigd. Hij kwam vertellen over de constatering van een daling van het aantal vroeggeboortes tijdens de Corona lockdown. Ik was net een paar weken aan de gang met de podcast op te zetten. Het leek wel een teken om door te gaan, dit kon geen toeval zijn..

Die man moet ik spreken dacht ik. Ik heb natuurlijk met klapperende oren op de bank zitten luisteren. Persoonlijk was ik er zelf van overtuigd geweest dat Vince’ vroeggeboorte mijn schuld was geweest. Heb er nooit bij stil gestaan dat wellicht andere factoren er ook invloed op konden hebben. Maar zoals dat gaat in de medische wetenschap kwam de dokter alleen maar over de constatering vertellen en zou er eerst nog onderzoek moeten worden gedaan voordat er conclusies getrokken konden worden. Logisch natuurlijk, maar hij kwam met zulk geweldig nieuws, je wilt gelijk weten hoe dat dan zit.

Daar gingen m’n gedachten de vrije loop, mijn hoofd kon de onderzoeken niet afwachten. Mijn eerste gedachte ging meer richting betere hygiëne, minder menselijk contact, geen handen schudden, kussen en minder drukte/stress. Tijdens mijn zwangerschap stond ik onder veel stress, er waren wat strubbelingen tussen mij en Arthur en ik had heel veel last van hormonen. Dat deed me nadenken… Als ik nou…. Meer mijn handen had gewassen, meer had gerust, minder ruzie had gemaakt… had het dan, was het dan beter afgelopen?….. het is toch een pijnlijke plek waar je dan naartoe gaat. De plek ‘wat als’ …Alleen bestaat die plek niet. Ja je zou met deze dingen rekening kunnen houden tijdens een volgende zwangerschap, maar een volgende zwangerschap is een heel ander verhaal. Ik wilde de zwangerschap met Vince overdoen, hem langer in mijn buik houden. Maar het verleden kan je niet over doen, helaas.

 

Bij Jinek praatte Dr. Jasper Been over de vermoedens van de gevolgen van Corona op vroeggeboorte

Ik heb contact opgenomen met Dr. Jasper Been. Hij wilde mij wel te woord staan voor de podcast. Ik had nog nauwelijks andere opnames gedaan voor de podcast, was dus erg zenuwachtig en heb een beginnersfout gemaakt door het gesprek per telefoon te doen. Hem onderbreken wilde ik niet… het geluid is niet zo goed als van de andere afleveringen, maar het is wel een erg interessant gesprek dus luister er alsjeblieft even doorheen 🙂 … en ik hoop op een ‘wordt vervolgd’ met Dr. Been zodra het onderzoek is afgerond.

Kan je er niet doorheen luisteren dan kan je het interview hier teruglezen.

Luister hier het gesprek met Dr. Jasper Been.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Share This