Afleveringen seizoen 1

#23 – NICU verpleegkundige over het contact met ouders

Als je kindje lang op de NICU ligt, heb je ook lang te maken met verpleegkundigen die voor je kindje zorgen. Een onnatuurlijke situatie waarin een goede interactie tussen verpleegkundigen en ouders enorm van belang is. Omdat het niet altijd even soepel verloopt praat ik in deze aflevering met NICU verpleegkundige Melissa over hoe het wel beter zou kunnen en hoe video-interactie begeleiding voor ouders daarbij kan helpen. Moeder Moniek kreeg deze begeleiding en vertelt erover.

#22 – Neurobioloog Fabiënne Naber over vooroordelen rondom vroeggeboorte

Fabiënne Naber legt uit waarom het onterecht is dat moeders zich automatisch schuldig voelen over de vroeggeboorte, waarom buidelen nou eigenlijk zo belangrijk is voor je kindje en waarom het extra zuur is wanneer de buitenwereld denkt dat alles goed is zodra je met je kindje thuiskomt.

#21 – Een extreem premature tweeling opgesplitst in twee ziekenhuizen

Haar ene zoontje ging in rechte lijn richting uitgerekende datum. De ander werd erg ziek en moest terug naar het academisch ziekenhuis en werd geopereerd. Lidy pendelde heen en weer tussen haar twee zoontjes en probeerde hen evenveel liefde en aandacht te geven. Lidy’s moeder was in verband met Corona niet welkom op de NICU en haar vriend heeft een eigen bedrijf en was daar overdag nodig. Hoe verscheurd machteloos kan je je voelen?

#20 – Herken(de) jij de stress-signalen van je prematuur?

Ilona werk als kinderfysiotherapeut in het Noordwest Ziekenhuis in Alkmaar. Als het gaat over ontwikkelingsgerichte zorg en het herkennen van stress-signalen van prematuren vormt zij samen met de NICU-verpleegkundigen, pedagogisch medewerkers én de ouders een team om het het premature kindje zo comfortabel mogelijk te maken. In het follow-up spreekuur ziet zij de jonge kinderen weer terug.

#19 – Mirjam’s tweeling kwam te vroeg en overleed, beide zoontjes

Mirjam was zwanger van een tweeling: twee jongens. Sander en Dennis. Maar haar zwangerschap eindigde in een langdurige nachtmerrie. Het begon toen zij met 24 weken en 2 dagen de navelstreng van Sander naar buiten voelde komen. De vliezen bleken te zijn gebroken en Sander is diezelfde dag in de buik overleden. Drie dagen daarna beviel zij van hem en acht dagen dáarna werd Dennis geboren. 12,5 week heeft hij op de NICU gevochten, maar moest de strijd toen opgeven en is overleden in Mirjam’s armen. Beide jongens konden samen begraven worden, ieder in een eigen kistje, de een heel klein, de ander drie maten groter, beiden versierd met hartjes en vlinders, ingekleurd door hun drie grote zussen.

#18 -Brenda van Osch schreef ‘Het onvoltooide kind’. Hoever moeten we willen gaan met het helpen van de meest extreem premature kindjes? 

Brenda van Osch schreef over haar dochter Eva die dysmatuur en prematuur werd geboren bij 30 weken en 680 gram. Eva had een moeilijke start in de buik en bij haar geboorte en gedurende de rest van haar ziekenhuisopname. In de jaren die volgden namen Eva’s handicaps steeds ernstiger vorm aan, zodanig dat ze vanaf 6-jarige leeftijd niet meer thuis kon blijven wonen. 

9 jaar na haar geboorte gaat Brenda terug naar de NICU in het AMC, als journalist en stiekem ook als moeder om antwoord te zoeken op haar vraag: hoever moeten we willen gaan met het redden van veel te vroeg geboren kinderen? Brenda’s overpeinzingen zijn open, eerlijk en confronterend en het beantwoorden van haar vraag geeft ons allemaal een belangrijk inzicht.

#17 -Bestsellerschrijver en verloskundige Marlies Koers over vroeggeboorte

Marlies is bekend geworden met haar boek ‘Dagboek van een verloskundige’. Zij begint het boek met een extreme vroeggeboorte bij 20 weken. Marlies wordt weggeroepen op haar eigen feestje. In haar mooie jurk op hakken pakt ze haar verlostas om deze moeder in nood te helpen.

Ik praat met Marlies over haar ervaringen met vroeggeboortes, haar visie op de daling van het aantal vroeggeboortes tijdens de Corona lockdown, het belang van een goede, gezonde, voorbereiding van je zwangerschap en de belangrijke eerste duizend dagen van een kind.

#16 – Een verwachte keizersnede die ‘ineens’ spoed werd

Voor Jonah was het het beste om zo lang mogelijk in de buik te blijven om te rijpen. Toch kwam hij in nood en ging het ineens snel en kwam het tot een spoedkeizersnede. Vervelend want de stress hiervan bracht de moeder in disbalans, met alle gevolgen van dien.

#15 – Wieke kreeg pre-eclampsie, zwangerschapsvergiftiging, tijdens beide zwangerschappen

Wieke voelde zich niet ziek maar was het wel. En haar baby had ook al een flinke groeiachterstand. Deze aflevering gaat over pre-eclampsie, over zelf ziek zijn, je bevalling in een roes meemaken, over jezelf als moeder opofferen voor je ongeboren kindje, over schuldgevoelens en het belang van een betrokken vader.

#14 – Gynaecoloog dr. Martijn Oudijk over oorzaken én voorkomen van vroeggeboorte

Dr. Martijn Oudijk vertelt over de verschillende oorzaken van vroeggeboorte, wat je zelf kan doen om een volgende vroeggeboorte te voorkomen én hoe artsen je daarbij kunnen helpen door middel van begeleiding én medicatie. En hoe veilig is deze medicatie eigenlijk? Ook vroeggeboorte na baarmoederhalskanker komt voorbij. 

#13 – Zwanger na IVF en te vroeg bevallen

Selma had al een paar miskramen meegemaakt, ze werd zwanger via IVF, bloedde flink met 14 weken zwangerschap, werd toen compleet overvallen door haar bevalling en maakte dat niet bewust mee, met PTSS als gevolg.

#12 – Anja over de grote nasleep van vroeggeboorte

Anja heeft twee zoontjes. Allebei te vroeg geboren. De oudste kwam met 34 weken, waar de vroeggeboorte weinig sporen lijkt te hebben nagelaten. In tegenstelling tot Albert die met 29 weken werd geboren. Hij is prikkelgevoelig, heel vatbaar voor infecties en een hele moeilijke eter. Dit heeft een grote impact op het gezin.

#11 – ToP-Kinderfysiotherapeut Linda Nelissen over begeleiding thuis

De grootste mijlpaal is het moment dat je kindje mee naar huis mag. Maar een vroeggeboorte stopt niet bij thuiskomst. Niet voor je kindje, maar ook niet voor jou. Wie helpt jou thuis? Er zijn geen verpleegkundigen meer. Waarschijnlijk heb je ook geen recht meer op kraamhulp. De overgang van het drukke ziekenhuis naar het rustige thuis kan groot zijn. Voor kinderen geboren onder de 32 weken of met een geboortegewicht lager dan 1500 gram bestaat er het ToP-programma. 

#10 – Lieke’s zoontje hield cerebrale parese over na een hersenbloeding

Hij werd geboren met 27+4. Door Lieke’s achtergrond in de gehandicaptenzorg ziet ze dagelijks de mogelijke gevolgen van hersenschade. Ze zei al snel tegen de neonatoloog dat ze wel kwaliteit van leven wenst voor haar kind. Jeltes lichaam ruimde zelf de bloeding in zijn hersenen op. Nu krijgt hij de nodige nazorg in verband met zijn cerebrale parese, een gevolg van die bloeding. Na Jelte kreeg Lieke nog een kindje..

#9 – Nikki kreeg een 30-weker en niet lang daarna een tweeling, ook te vroeg

Nikki beviel 1,5 jaar geleden van zoontje Kik met 30 weken. Vijf maanden daarna was ze weer zwanger, niet van 1 maar van 2 kindjes. Ook de tweeling kwam na 30 weken zwangerschap, tijdens de Corona lockdown. 

#8 – Rachel’s zoontje kreeg NEC en zware hersenbloedingen

Lenn werd in zijn eerste zes maanden tien keer geopereerd. Drains raakten verstopt of geïnfecteerd en ook de vaste drain was geen succes. Toen de arts het ook niet meer wist en een laatste poging deed om Lenn te redden door een gaatje te boren in een van de hersenkamers was dat het winnende lot. Dat nu, 4 jaar later, Lenn’s grootste probleem een eetprobleem zou zijn, dat hadden Lenn’s ouders nooit kunnen denken.

#7 – Over de psychologische impact van een vroeggeboorte die nog een hele lange nasleep kan hebben

Een vroeggeboorte meemaken is stressvol. Wat doet stress met ons brein? Je moet niet denken dat je over alles controle kan houden. Over de vroege bevalling niet, maar ook niet over hoe je met stress omgaat.

#6 – Lisanne beviel te vroeg (28 wkn) na een behandeling ivm baarmoederhalskanker (lisexcisie)

Haar uitstrijkje zei pap3b en positief op HPV. Ze onderging een lisexcisie, een strookje ‘slechte’ cellen wordt dan van de baarmoederhals afgeschraapt. In plaats van een jaar te wachten met zwanger worden, gebeurde het tegenovergestelde. Een vroeggeboorte was het gevolg, met 28 weken. 

#5 – Loes beviel veel te vroeg tijdens haar vakantie. Op het toilet

Loes’ zoontje Noud kwam wel heel onverwachts en veel te vroeg ter wereld met 27 weken. Loes beviel in de nacht, tijdens een vakantie in vakantiepark Nooitgedacht, op het toilet.

#4 – Dr. Jasper Been over de daling van het aantal vroeggeboortes tijdens Corona

Dr. Jasper Been, werkt als neonatoloog-epidemioloog in het Erasmus MC in Rotterdam. In oktober 2020 kwam hij met nieuws over het aantal vroeggeboortes tijdens de Corona lockdown. Er was namelijk een aanzienlijke daling geconstateerd. O.a. vanuit het Erasmus MC wordt onderzoek gedaan naar de precieze oorzaak.

#3 – Mariëlle beviel met 29 weken net voor haar verlof

29 weken zwanger was ze, toen ze op haar laatste werkdag voor verlof in een paar uur tijd van ‘niet lekker’ voelen naar volledige ontsluiting ging en een bevalling. 

 

#2 – In gesprek met papa – ons leven op z’n kop

De aandacht gaat vaak naar de moeder van een prematuur. Maar in deze tweede aflevering blik ik terug met de vader van Vince op de zware ziekenhuisperiode.

#1 – In gesprek met oma die alles meemaakte

Een podcast beginnen met kwetsbare verhalen begint bij mijn eigen verhaal. Mijn zoontje Vince werd geboren met 24 weken en 680 gram. In deze eerste aflevering praat ik met mijn moeder over een paar van de heftige momenten in het ziekenhuis.

Mijn moeder was daar toen mijn vliezen braken, toen ik werd opgenomen, toen ik koorts kreeg, toen ik naar de ok werd gereden, ze stond naast de couveuse tijdens zijn reanimatie én ze was er bij zijn eerste badje thuis.

Geen aflevering missen? Abonneer je op één van deze kanalen

Pin It on Pinterest

Share This