Afleveringen seizoen 2

Laatste aflevering

 

#33 – Judah’s waterhoofd en zijn slechte prognoses

Op de echo was te zien dat Judah een waterhoofd had. Zijn hoofd dreigde op een bepaald punt te groot te worden voor een bevalling. Daarom werd hij middels een keizersnede gehaald met 31 weken en 6 dagen. Een geplande vroeggeboorte dus. Judah kreeg uiteindelijk een vaste drain: een rickhamdrain waarvan hij snel opknapte. Judah heeft geen hersenschors en artsen schatten zijn levensverwachting in vergelijkbaar met iets meer dan een kasplantje. Maar niks is minder waar.

#32 – Over zwangerschaps- en bevallingsverlof én de verlenging

Met Saskia Menting van Stichting Prematurendag praat ik over het verlof en over de verlenging van het verlof. Hoe werkt het? Op hoeveel heb je recht? Hoe vraag je het aan? Waar moet je op letten?

#31 – Care4Neo

Care4Neo, de neonatologie-patiëntenvereniging, geeft ouders en kinderen een stem middels een wetenschapscommissie, initiatieven richting de politiek, seminars, een netwerk voor ex-couveusekinderen en lotgenotenbijeenkomsten én zorgt voor bekendheid en bewustwording van vroeggeboorte o.a. rond Wereldprematurendag.

#30 – 24 uur buidelen op Wereldprematurendag

Alberdien en Marijke, twee moeders van prematuren, gaan op Wereldprematurendag 17 november 24 uur buidelen om geld op te halen voor drie buidelstoelen voor de nieuwe NICU in Amsterdam. De drie stoelen staan symbool voor de twee prematuurtjes van Marijke en het zoontje van Alberdien. 

#29 – Prof. Schalij-Delfos over ROP

Zij is dé specialist op het gebied van ROP, begon haar carrière al met een proefschrift genaamd: ‘Preterm birth, eyes at risk?’. Ze vertelt over ROP: wat is het precies, hoe ontstaat het, hoe wordt het gemonitord en behandeld? Ze vertelt over onderzoeken die lopen op dit gebied en ook wat eventuele gevolgen zijn van ROP op de lange termijn.

#28 – Over Lisannes ROP, laserbehandeling in Veldhoven en haar slechtziendheid

De oogcontroles zijn allesbehalve prettig, niet voor je kindje, maar ook niet voor jou als ouder. Ingeborg vertelt over de oogonderzoeken, hoe met klemmetjes moet worden voorkomen dat de oogleden zich sluiten, er wordt gel in de ogen gedaan, de ogen moeten gedruppeld worden. En dan volgt het kijken van de oogarts in de ogen met een felle lamp. Als je pech hebt volgt er een operatie…

#27 – Ambulancebroeder Jeroen

Hij kreeg de 112 melding van vader Jeroen uit aflevering #26 vlak voordat diens vriendin Susan met 29 weken beviel van Liam, thuis op de bank. Ambulancebroeder Jeroen vertelt over zijn beleving van die ochtend, dat hij er met zijn collega Wendy met de ambulance op af reed, ter plaatse de geboorte van Liam meemaakte en daar de eerste hulp verleende tot het moment dat hij de baby overdroeg in het ziekenhuis. En hij vertelt nog meer. Want zijn werk is niet zijn enige link met vroeggeboorte. 

#26 – Jeroen over zijn vaderrol

Jeroen’s zoontje Liam werd veel te vroeg en heel snel geboren, thuis op de bank na 29 weken zwangerschap. Jeroen vertelt over zijn rol als vader, die wezenlijk verschilde van die van zijn vriendin Susan. Waar Susan’s focus lag op Liam’s verzorging en troost nam Jeroen meer de taak van coördinerende toezichthouder op zich om ervoor te zorgen dat Liam op tijd de juiste zorg kreeg en gezond en wel mee naar huis kon gaan. Dit zorgde voor een emotionele afstand tot Liam, waar pas ruimte voor kwam na thuiskomst.

#25 – Lidewij beviel met 24+5 in Oostenrijk

In 2009, toen de grens van levensvatbaarheid in NL nog lag op 26 weken, beviel Lidewij tijdens haar vakantie in Oostenrijk. Daar lag de grens al wel bij 24 weken. Een geluk bij een ongeluk. Een nog groter geluk dat neonatologie z’n tijd vooruit was in Oostenrijk en de zware hersenbloeding van Lidewij’s dochtertje werd behandeld met een experimenteel medicijn.

 

#24 – Kolven voor je prematuur – een gesprek tussen vier moeders

We bespreken alles. Een moeder met te weinig melkproductie, twee anderen met veel en een moeder er tussen in. Het gaat over de mentale druk van het kolven voor je kleintje én over de fysieke ongemakken. We delen onze ervaringen met je en geven je veel tips zodat je niet zelf het wiel hoeft uit te vinden. Nb de aflevering is ook als video te bekijken.

Tip!!!! Deze aflevering is ook als video te bekijken op ons YouTube kanaal.

Geen aflevering missen? Abonneer je op één van deze kanalen

Pin It on Pinterest

Share This