Kolven voor je premature kindje

Als je gaat kolven voor je premature kindje zijn er aan aantal dingen waar je tegenaan kan lopen:

 

Te weinig melkproductie

Probeer je te ontspannen, je borsten te masseren of er warme compressen op te leggen. Kolf zoveel mogelijk bij je kindje of kijk naar foto’s of video’s van je kindje. Gebruik eventueel een oxytocine spray vlak voordat je het kolfapparaat aan zet. Kolf ook ‘s nachts, probeer af en toe te clusterkolven en vraag om hulp van een lactatiekundige. Bespreek met je huisarts evt. het gebruik van Domperidom, een medicijn tegen misselijkheid maar die ook bekend staat je melkproductie te kunnen verhogen.

 

Te veel melkproductie

Gebruik zoogcompressen in je bh (evt. wasbare). Gebruik voor ‘s nachts een wasbare matrasbeschermer, onderlegger, verschoningsmatjes etc. Vries je melk in in zakjes, dat scheelt een hoop ruimte in de vriezer, dus kan je er meer melk in kwijt. Kolf naar wat goed voelt of naar wat je nodig hebt, luister naar je lichaam. Overweeg om de melk die je te veel hebt te doneren. Dat kan aan de moedermelkbank in het VU in Amsterdam, waarvoor je melk gescreend zal worden. Je kan ook doneren via een besloten Facebookgroep, zoek even op ‘donormelk aangeboden/gezocht NL’.

 

Tepelkloven

Gebruik de juiste maat schelp (er is niet maar 1 maat!), gebruik voor het kolven én erna vette zalf op je tepels zoal Purelan. Gebruik hydrogelpads op je tepels in je bh ter verzachting van de pijn.

 

Borstontsteking

Hier kan je goed ziek van worden en is erg pijnlijk. Een borstonsteking gaat niet vanzelf over, neem contact op met je huisarts.

 

Candida infectie

Je herkent die aan een witte waas op en rondom je tepels. De infectie gaat niet vanzelf over dus moet behandeld worden. Let op, je geeft de infectie snel over aan je kindje in de vorm van spruw dus wacht niet te lang met het te laten behandelen. Vraag hulp aan een huisarts/lactatiekundige.

 

Materialen

Daarnaast zouden we qua materialen alle moeders adviseren om een dubbele elektrische kolf te gebruiken. Om ook op je eigen kamer te kunnen kolven kan je het beste een kolfapparaat huren of kopen. Gebruik een kolfbh zodat je nog een beetje je handen vrij hebt, die van Medela zijn heel stevig en handig, maar je kan ook in een bh twee gaatjes knippen voor de schelpen, dat werkt ook. Voor het steriliseren na afloop is het gebruik van een steambag ideaal.

En een algemeen advies: door de WHO en UNICEF wordt een periode van een half jaar borstvoeding geadviseerd. Maar je moet ook goed voor jezelf blijven zorgen. Maar er niet een te grote worsteling van, luister naar je lijf.

 

Wil je verhalen van ervaringsdeskundigen horen bekijk dan naar onze aflevering 23 op ons YouTube kanaal.

 

Pin It on Pinterest

Share This