Zwangerschaps- en bevallingsverlof

door | jan 2, 2022

Persoonlijk heb ik niet zo veel met verlof. Ik had het vanaf de eerste dag van de zwangerschap al zwaar, ik kwam ook in het ziekenhuis terecht en kwam er zwaar getraumatiseerd weer uit. Er was geen twijfel of ik was zwangerschapsgerelateerd ziek en lang daarna. Toch denk ik dat andere ouders, wiens kindje niet zo extreem vroeg werd geboren, met minder complicaties, net zo ‘ziek’ kunnen worden van de traumatische omstandigheden.

Het is niet persé zo dat hoe meer prematuur je kindje wordt geboren, jijzelf er erger aan toe bent. Zo zwart wit is het gelukkig niet. Vroeggeboortes zijn niet met elkaar te vergelijken, daarom moeten alle verhalen verteld worden, hoe moeilijk ook.

Met Saskia heb ik een aflevering gemaakt over zwangerschaps- en bevallingsverlof. Het is mij duidelijk dat men een regeling wilde maken die er voor zou zorgen dat alle moeders dezelfde tijd met het kindje thuis doorbrengen, te vroeg geboren of niet.
Alleen deze regeling neemt als uitgangspunt de lengte van de ziekenhuisopname. Maar daarna begint het juist pas, na thuiskomst! De rozige kraamtijd van beschuit met muisjes zal vaak nog even op zich laten wachten. Ouders van een kindje met zo’n zware start zouden zelf een week moeten kunnen kiezen als kraamweek. Op een moment dat zij ruimte hebben om te genieten in plaats van te overleven.

Nu even over het vaderschapsverlof, hoe is dit geregeld?

Partners krijgen eenmaal het aantal werkuren per week volledig betaald verlof.
Daarnaast krijg je 5 extra werkweken vrij: het aanvullend geboorteverlof. Ook deze mag je naar eigen inzicht indelen, maar wel in overleg met je werkgever. Je dient ze op te nemen in de eerste 6 maanden na de bevalling.
Tijdens deze aanvullende weken krijg je 70% van je loon uitbetaald. Deze regeling geldt alleen als je in loondienst werkt, als zzp’er kom je hier niet voor in aanmerking.
Er wordt hier klakkeloos aangesloten bij het uitgangspunt dat een eigen baas zich zelf (peperduur) moet verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. Maar het verschil is nu dat bij een verlofregeling van de geboorte van een kind het belang van het kind centraal staat en niet de werknemer of eigen baas. Dat is dus iets waar de overheid financieel aan mag bijdragen, kortom de spaarpot aanvullen, ook voor zzp’ers.

De aflevering over het zwangerschaps- en geboorteverlof heb ik uitgewerkt en op de website gezet zodat je het even rustig kan nalezen:

Doneren

Vond je het een mooie aflevering en vind je Podcast Prematuur een mooi initiatief? Doneer je dan een klein bedrag? Een beetje helpt al heel veel 🙂

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Share This