Verscheurd

door | jul 2, 2021

We waren in park Hoenderdaal in Anna Paulowna, Arthur, ik en Vince. Een heerlijk ochtendje weg met z’n drietjes. Ik zat net te kijken naar hoe Arthur een bakje groene drap in z’n hand hield om de vrij rondvliegende papegaaien mee op z’n arm te lokken. Uiteindelijk vlogen ze zelfs z’n nek in en stonden ze met hun kleine voetjes een beetje op z’n rug te stampen. En Vince, hij keek met grote ogen naar het tafereel. Daar waar hij normaal gesproken omgeven is door honden en hij helemaal in z’n nopjes is, bleek dat een groep papegaaien een heel ander ding is. Hij hield heel Corona-proof afstand van de vogeltjes, verstandig, maar alsnog met veel interesse.

Onderweg naar de tijgers achter de spiekgaatjes in de natuurlijke muur ging m’n telefoon af. Een appje. Van Lidy, met haar had ik eerder een opname gemaakt over de vroeggeboorte van haar tweeling, maar dat is nog niet online gekomen, tot vandaag. Uit haar woorden in dit appje maakte ik op dat ze na het verhaal van Mirjam (#20) zich bezwaard voelde om binnenkort met haar verhaal online in de podcast te komen.
Het maakte bij mij verschillende emoties los, het ontroerde me én tegelijk voelde ik me net zo’n klimaat activist, maar dan anders. Ik probeerde haar uit te leggen dat elk verhaal verteld moet worden en bovendien dat haar verhaal zo sterk is… en hoe heftig het wel niet was haar ‘roallercoaster’.
Ook háar roze ideelbeeld werd abrupt lek geprikt. Weg roze wolk. Zwanger van een tweeling en dan ineens vol in de weeën zitten met 25+6. De longrijping had nog niet eens z’n werk kunnen doen of de jongens waren er al. Een van de twee werd op de NICU ziek en werd zelfs chirurgisch. Gevolg: dat de jongens gescheiden werden en in twee verschillende ziekenhuizen terecht kwamen én dat de een eerder naar huis kon dan de ander. Een man met een drukke eigen zaak én door Corona was oma niet welkom op de NICU.

Lidy vertelde me dat adrenaline haar op de been hield. Ze was non stop aanwezig in de ziekenhuizen om haar aandacht zo goed mogelijk te verdelen. Ik vraag me af: hoe lang kan een mens varen op adrenaline, is dat iets wat je maanden kan volhouden, maakt je lichaam zoveel aan? Een tweeling is al dubbel het werk, maar haar tweeling had een verschillend voedingsschema, Lidy kolfde elke 3 uur én ze deed Glenn’s stomaverzorging, een arbeidsintensieve taak, daar kan ik over meepraten, uitzendingen vol. Bij dit soort verhalen popt soms ineens dat nummer van Aretha Franklin in m’n hoofd op: Respect.

Lidy bracht wel iets bij me naar boven, iets dat ik willens en wetens diep had weggestopt. Hoe ze Vince’ infuusjes hadden geprikt. Lidy had het erover dat ze in het UMCG co-assistenten een infuus lieten proberen te prikken. Na twee mislukte pogingen zette de kinderarts vervolgens het infuus. Zo ook in het AMC, alleen was het daar zelfs dat de kinderarts pas te werk kwam na 3 pogingen. Naast de woede die deze herinnering weer naar boven haalt, en ondanks dat die heel levend is, weet ik er nu beter mee om te gaan, alhoewel dat wel bewust moet, met ademhalingsoefeningen, brengt het hele reëel vragen naar boven. Vragen waarvan de kern is, is dit probeerprikken echt nodig? Is er geen andere manier om eerst meer praktijkervaring op te doen, zonder dat dat in levende wezentjes moet? Levende wezentjes die soms heel erg ziek zijn en daarom juist dat infuus nodig hebben. Die hebben dus niet nog meer pijn nodig dan waar ze al doorheen gaan. Een punt dat ik helder bespreek in het slot van de aflevering (21) met Lidy.

Dat Lidy mij ging appen dat ze zo dankbaar is dat haar tweeling het wel heeft overleefd en haar verhaal in het niet valt bij dat van Mirjam (#20) omdat haar tweeling overleed, is begrijpelijk. Maar Lidy’s verhaal en emotionele reis is van een hele andere orde dan dat van Mirjam, die twee kan je niet met elkaar vergelijken. Alle verhalen bestaan naast elkaar, punt. Als je naar Lidy’s verhaal luistert, is dat een hoorcollege op zichzelf voor zowel ouders, artsen als verpleegkundigen én andere betrokkenen. Ik zou zeggen, sit back, relax and enjoy dit verhaal van een wederom krachtige moeder.

Luister hier naar #21 met Lidy

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doneren

Vind je Podcast Prematuur een mooi initiatief? Help mij dan dit voort te kunnen zetten.
De kleinste donaties zijn welkom om de kosten van het maken van deze podcast te kunnen dekken.

Pin It on Pinterest

Share This