Rijkdom

door | mrt 15, 2022

De werkgever van Harm reageerde goed op de extreme vroeggeboorte van Harm’s dochtertje. Harm kreeg alle ruimte om er te zijn voor zijn gezin. Komt dat? Zou m’n zoontje aan me vragen. Dat komt omdat de werkgever van Harm ook een vroeggeboorte heeft meegemaakt, en erger. Een geval van begrip van een ervaringsdeskundige. En ook hij deelt waarschijnlijk mijn overtuiging dat dit is wat goed werkgeverschap inhoudt. Dat dat uiteindelijk z’n vruchten afwerpt, op alle vlakken.

Met dit verhaal sluit ik het tweede seizoen van Podcast Prematuur af. Dat is nu twee weken geleden. De rust keerde weer in mijn hoofd, lijf én huis. De podcast maken, naast de zorg voor Vince, de prematuurpopjes, het huishouden én werkzaamheden is veel. Weken lang op overdrive naar dit moment. In stilte zit ik achter de laptop. De honden in diepe rust, de lentezon die door het raam op m’n rug brandt. Complete slowmotion. Het enige aan m’n hoofd is deze column én de chocoladetaart die ik voor m’n vent ga maken straks. Het contrast. Genieten. Want zonder koud is er geen warm en zonder zwart geen wit.

Eergisteren werd ik geïnterviewd over de podcast. Tevoren even een recapitulatie van de afgelopen twee seizoenen. Een helicopterview. We hebben het gehad over extreme vroeggeboortes, minder extreem en over 30-wekers. Over NEC, hersenbloedingen, ROP, hydrocephalus, cerebrale parese, kiemceltumor, baarmoederhalskanker en vroeggeboorte, over de daling van het aantal vroeggeboortes tijdens Corona, over pre-eclampsie, over de psychologie rondom vroeggeboorte, over de biologie, ik sprak met Brenda van Osch over ethische grenzen en verloskundige Marlies Koers. Er kwamen tweeling zwangerschappen voorbij, een drielingzwangerschap, ik sprak een ambulancechauffeur over zijn ervaring met een thuisvroeggeboorte. We spraken over verlies van kindjes. Over extreem te vroeg bevallen in het buitenland, over onze regeling zwangerschapsverlof, over vroeggeboorte in België, over goed werkgeverschap én over de toekomst: de couveuse 2.0. Het ging over liefde, angst, trauma en er bovenop komen. Over afscheid nemen, accepteren, lachen en huilen. Bloed, zweet en dus veel tranen.

 

Rijkdom.

Doneren

Vond je het een mooie aflevering en vind je Podcast Prematuur een mooi initiatief? Doneer je dan een klein bedrag? Een beetje helpt al heel veel 🙂

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Share This