Een gynaecoloog over oorzaken én voorkomen van vroeggeboorte

door | mei 20, 2021

Als je me vraagt naar de oorzaak van de vroeggeboorte van m’n zoontje zeg ik altijd dat het komt door mijn operatie én dat ik niet het volle jaar van herstel heb afgewacht voordat ik zwanger werd. Zodra er een ingreep aan je baarmoeder plaatsvindt, wordt daarmee een kans op vroeggeboorte afgegeven. Maar of dat de uiteindelijk oorzaak is geweest kan geen arts mij vertellen. Kan het misschien zo zijn dat ik er helemaal niks aan kon doen? Ik lees over de mogelijkheid dat extreme vroeggeboorte in de genen zit, dat er sprake was van een infectie, misschien toch te veel stress of was het pure pech. Toch is deze schuldvraag alleen maar relevant mocht ik de wens voor een tweede kind hebben.

Er zijn veel vrouwen die eerder een keer te vroeg zijn bevallen en het daarna nog een keer aandurven. Voor hen bestaat er zoiets als een preconceptioneel onderzoek bij een gynaecoloog gespecialiseerd in vroeggeboorte. Tijdens deze afspraak wordt de vorige zwangerschap nog een keer doorlopen en wordt er een behandelplan afgesproken voor de aanstaande zwangerschap. Uiteraard is een dergelijk onderzoek geheel vrijblijvend!

In aflevering 14 praat ik met dr. Martijn Oudijk over het preconceptioneel onderzoek. Maar ook over de verschillende oorzaken van vroeggeboorte en ook over het mogelijk uitstellen of voorkomen ervan. We praten over het verband tussen gynaecologische kanker en vroeggeboorte, de daling van het aantal vroeggeboortes tijdens Corona en over het belang van het medicijn progesteron, het 20-weken onderzoek waarbij ook de lengte van de baarmoederhals in beeld komt, evt. behandeling bij problemen en medicatie in de zwangerschap.

Een aflevering vol met nuttige informatie dus luister maar:
Zoals je kan horen maakt dr. Martijn Oudijk zich sterk voor het jezelf aanmeten van een gezonde levensstijl op het moment dat je aan kinderen wilt beginnen. Voor velen vanzelfsprekend maar tegelijk voor velen ook niet.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Share This