De impact van de nasleep van een vroeggeboorte

door | mei 18, 2021

Allebei haar zoontjes zijn te vroeg geboren. Siebren kwam met 34 weken, aan hem is niks te merken dat ie te vroeg kwam. Met Albert is dat wel anders. Met 29 weken kwam hij op een NICU terecht. Eén keer kreeg Anja een alarmerend telefoontje van de kinderarts uit het ziekenhuis. Albert was ernstig ziek geworden en ze wisten niet hoe dat zou aflopen. Of Anja en haar man direct konden komen? Gelukkig liep het goed af en deed Albert het daarna nog goed in het ziekenhuis.

Na thuiskomst bleek Albert alleen overgevoelig voor prikkels, kwetsbaar voor bacteriën en virussen en is een enorm moeilijk eter. Maaltijden zijn een dagelijkse struggle, de zorgen zijn groot en de nazorg neemt heel veel tijd in beslag. Afspraken in het ziekenhuis, met therapeuten etc. 

Rust en regelmaat, zoals in een Corona lockdown, doen Albert goed. Weinig overprikkeling doet zijn ontwikkeling goed, mentaal maar ook fysiek omdat zijn eetlust niet wordt verstoord door externe prikkels. Maar zijn broer heeft geen last van prikkels en begint zich langzaamaan af te vragen waarom ze niet als gezin samen iets kunnen ondernemen. De vroeggeboorte heeft dus een enorme impact op het hele gezin. Luister maar:

Na de opname voor de podcast ging het even bergafwaarts met Alberts eetpatroon. Albert bleef afvallen en de hoeveelheid die hij at liet te wensen over. De kinderarts had een peg-sonde geopperd en Anja en haar man gingen in eerste instantie akkoord. In het ziekenhuis liep het toch anders, werd de peg sonde geannuleerd en uiteindelijk kozen ze voor een revalidatietraject tijdens welke verschillende specialisten eerst nader naar Albert zullen gaan kijken.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Share This