Niet elke NICU hetzelfde? Watte?

door | mei 17, 2021

Als je compleet wordt overvallen door je veel te vroege bevalling, heb je je waarschijnlijk nog niet eerder verdiept in de afdeling neonatologie. Met een beetje pech is daar tijdens jullie NICU tijd ook weinig ruimte voor in je hoofd en qua tijd. Op den duur komt je er misschien achter dat er in Nederland 10 NICU’s zijn, verdeeld over het land. Maar misschien ook dat er grote verschillen zijn tussen hen? Wat? Ja, verschillen. Van de 10 NICU’s zijn er 8 open-zaal concepten, die onderling ook variëren van het aantal couveuses per zoveel m2 oppervlakte. En die overige 2 NICU’s die bestaan uit 1- en 2 persoons kamers, in de zin van 1 couveuse dan wel 2 couveuses PER kamer. Moeders hoeven hier niet alleen niet op een tuinstoel te kolven en te buidelen, achter een kamerscherm waar de gemiddelde Nederlander met gemak overheen kijkt, zonder de hectiek, paniek en onrust van alle alarmbellen van alle andere kindjes, maar op een comfortabele buidelstoel, met alleen de geluiden van je eigen kind. Er is er ook een stoel voor vader. En ouders kunnen bij hun prematuur blijven slapen.

Mariëlle had een schooljaar hard gewerkt, het is de laatste dag voor de vakantie en ook de start van haar verlof. Even gezellig lunchen met collega’s, cadeautjes in ontvangst nemen en dan heerlijk genieten van een paar weken rusten en de laatste babykleertjes wassen. Dacht ze. Op die laatste schooldag, de dag dus voor haar verlof ging het ineens snel. Van niet lekker zijn en wat gerommel in haar buik en rug ging het binnen een paar uur naar volledige ontsluiting en de geboorte van haar dochtertje Romée, met 28 weken.

Ze was bevallen in het AMC, nog in shock door de snelheid waarmee alles ging, ze was nog niet eens begonnen met kolven of Romée werd al vervoerd naar het LUMC, want in het AMC was geen plek meer. Mariëlle moest beginnen met kolven terwijl haar kind weg werd gebracht, zonder haar, ver weg van haar. Vreselijk.

Maar wat Mariëlle en haar man nog niet wisten is wat een weelde op hen stond te wachten in het LUMC in vergelijk met het AMC. Een eenpersoonskamer voor Romée. Vooral voor Mariëlles man een verademing. Hij was al van die ene nacht op de zaal NICU van het AMC compleet overweldigd door alle toeters en bellen. Lucky them. En het is ze gegund. Maar niet meer dan al die andere ouders. Een een snelle rekensom. 2 van de 10 NICU’s hebben de luxe van kamers, dat is dus 1/5 van het totaal. Als we uitgaan van 15.000 baby’s die te vroeg geboren worden per jaar zijn er dus 30.000 ouders die een NICU zullen meemaken. 1/5 daarvan heeft mazzel, ongeveer 6.000 ouders. De rest, 24.000 ouders per jaar komen aan het einde van de rit op z’n minst getraumatiseerder dan nodig thuis.

Hoe het Romée verging op de NICU en hoe Mariëlle uiteindelijk vrede wist te sluiten met het streekziekenhuis, ondanks een verwisseling van haar moedermelk, kan je hieronder horen in aflevering 3 van de podcast.

Mariëlle hoorde bij de geboorte haar dochtertje huilen, terwijl dat in werkelijkheid niet zo was. Wil je weten hoe dat mogelijk is? Luister dan naar aflevering 8 met Anouk van der Laan: psychologische impact van een vroeggeboorte.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Share This