Het ontstaan van Podcast Prematuur

door | mrt 30, 2021

Een podcast beginnen over vroeggeboorte met daarin persoonlijke en kwetsbare verhalen begint bij mijn eigen verhaal. Mijn zoontje Vince is geboren met 24 weken en 680 gram. Ik praat erover met mijn moeder, mijn partner en al mijn andere gasten. Dit zijn andere ouders van prematuren, specialisten en andere betrokkenen. In alle gesprekken vind ik herkenning, ongeacht de termijn van de vroeggeboorte, het verloop of het natraject.

Het is iets bijzonders, die klik met andere ouders van prematuren. Het heeft te maken met de geslotenheid van de NICU.  Alleen ouders ervaren hier waarin zelfs artsen en verpleegkundigen niet delen; het leed van je kind en je pijn.

De eerste herkenning die ik ooit vond bij een andere ouder van een prematuur was het begin van het einde van mijn eenzaamheid. Ik had gefaald als vrouw, door de ‘mislukte’ zwangerschap en als moeder én als ik heel down werd ook als partner. Het inzicht dat lang niet alle zwangerschappen volgens het ideaal plaatje verlopen gaf verlichting. Het bracht me terug naar een gevoel van dankbaarheid. Dat ik ondanks alles een lief, gezond kind overhield.

Onze ervaring kan je zien als een bron van kennis. Door te delen kunnen we elkaar helpen en hopelijk groeien. Want er zijn tal van dingen gebeurd in het ziekenhuis, in verschillende gradaties, die verbetering verdienen voor hen die na ons komen. 

Deze podcast maak ik om anderen te helpen, om de NICU een stem te geven en voor professionals als inkijkje in de belevingswereld van ouders.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Share This