Neurobioloog over vroeggeboorte, stress en hechting

door | jul 9, 2021

De projectleider van PATH, Jacobien Wagemaker, had mijn podcast gehoord en nam contact met me op. Of ik in het kader van het PATH project een podcast aflevering wilde maken? Een geweldig internationaal project dat zich richt op vrouwen, families, professionals en werkgevers om aandacht te geven aan mentale gezondheid in de geboortezorg. Het onderwerp vroeggeboorte is daar natuurlijk een belangrijk onderdeel van. Of je er nou veel last van hebt of niet, een vroeggeboorte heeft nou eenmaal een mentale impact op een gezin. Dus hoe goed is het dat er aandacht voor is. Het is ook een van de redenen waarom ik de podcast maak, om een realistisch beeld van vroeggeboorte neer te zetten en het te deromantiseren.

Via deze link kan je meer lezen over het PATH project.

Deelprojectleider van PATH, Fabiënne Naber, is neurobioloog en ik ontmoette haar een paar weken geleden in Rotterdam. Al in de eerste 10 minuten na onze kennismaking liet ze mijn oren klapperen.
Ze vertelde dat er stoffen in een zaadcel van de man zitten die mede zorgen voor de kwaliteit van de placenta en groeiomgeving in de baarmoeder. Aangezien de basis van een kind de samensmelting van 1 zaadcel van de man en 1 eicel van de moeder is, betekent dit dat vader en moeder 50-50 aandeel kunnen hebben in de vroeggeboorte. Dat een moeder dus automatisch 100% van de schuldenlast op haar schouders draagt is onterecht! (en eigenlijk middeleeuws)
Alhoewel dat schuldgevoel totaal nutteloos is, is het er wel en als het er dan toch is, deel het dan maar liever samen, want ook biologisch gezien is dit de werkelijkheid.
Direct veranderde mijn schuldgevoel, althans mijn overtuiging van schuld.

Inmiddels hebben we in mijn studio in Alkmaar afgesproken en een podcastaflevering gemaakt. In deze aflevering veegt zij met wetenschappelijke onderbouwing zo een van grootste vooroordelen rondom vroeggeboorte van tafel.

Ze legt uit waarom buidelen zo belangrijk is voor een prematuur. Zelf heb ik daarmee een hele vervelende ervaring gehad. De eerste reanimatie van Vince gebeurde namelijk kort nadat ik op een avond met hem gebuideld had, toen hij een paar weken oud was. Ik was na het buidelen net weer terug in het Ronald McDonald toen ik het telefoontje kreeg dat ik zo snel mogelijk terug moest komen naar de afdeling. Gelukkig is alles goed gekomen, maar de angst om met hem te buidelen zat er in. Ik ging het uit de weg en negeerde alle duwtjes in de rug van verpleegkundigen om toch maar met hem te gaan zitten. Maar na een tijdje, zelfs na deze schokkende gebeurtenis, pakte ik het buidelen weer op, zo belangrijk is het dus.
Het waarom van het belang van buidelen is nooit echt goed tot me doorgedrongen. Tot nu. Het brein van een prematuur is net zo onrijp als de andere orgaantjes. Door te buidelen maak je je kindje rustig rondom alle verzorgingsmomenten die moeten gebeuren maar die voor het kind stress opleveren. En dat rustig maken zorgt voor de meest optimale conditie voor het brein om zich te ontwikkelen. En daarnaast is het enorm belangrijk voor de hechting, de opbouw van de band met je kind.

Fabiënne vertelt ook over bejegening van artsen en verpleegkundigen naar ouders toe. Wat ik eigenlijk zelf wel had ervaren wordt door Fabiënne bevestigd: een eerste indruk die je maakt bepaalt de rest van de interactie die je met een arts of verpleegkundige hebt. Reageer je heel heftig, dan zal de bejegening terughoudend zijn. Het verrotte hiervan is dat ten eerste een eerste indruk gemaakt wordt net op het moment dat je in shock bent en onder stress van de vroeggeboorte en dus in geen enkel opzicht representatief hoeft te zijn voor jouw karakter. En ten tweede dat tegenover je een zorgprofessional staat die daar niet door beïnvloed mag worden en zich bewust zou moeten zijn van de torenhoge stress waaronder ouders staan én van het feit dat een ongemakkelijke bejegening door verpleegkundigen nog meer stress kunnen opleveren voor de ouder.

Verder komt er nog veel meer voorbij, een aflevering vol informatie die ook nog makkelijk te begrijpen is.

Luister hier naar aflevering #22 met Fabiënne Naber –

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Share This