Jeroen over Liam’s geboorte

door | nov 1, 2021

Er werd aan me gevraagd of ik nog een vader in de podcast wilde? Zeker! Feit is dat moeders me mailen, vaders niet. Luisteren doen de vaders wel, dat is opvallend. Wellicht dat doet horen ook doet spreken?

Aan een gedegen voorbereiding ontbrak het Jeroen niet. Ik ontving een lange mail over hoe zijn zoontje Liam, thuis, veel te snel, werd geboren met 29 weken, op de bank. Ook stuurde hij dagboekfragmenten van zijn vriendin Susan. Een bevalling die je bijblijft. Niet alleen vanwege alle commotie rond de bevalling zelf, maar ook vooral de visie van Jeroen. Hij spreekt zich duidelijk uit over de rolverdeling tussen hem en zijn vriendin. Hij als coördinator en toezichthouder, Susan voor liefde en zorg.

In mijn eigen NICU ervaring heb ik beide rollen op me genomen. In dat ziekenhuis in Amsterdam heb ik heel wat grenzen verlegd. De grens van kwaliteit van leven, pijngrenzen, van ethiek, moraal, respect, wanhoop maar vooral van energie. Als ik dacht dat ik écht niet meer kon, kon ik nóg een stukje verder. Ik leefde maandenlang op ziekenhuisterrein.  ‘s Nachts dwalende door de lange gangen. Het gaf wat ademruimte. In tegenstelling tot overdag als het wit zag van de doktersjassen. Gehospitaliseerd, dat was ik. Toen me slordigheden begonnen op te vallen op de NICU trok ik m’n wenkbrauwen omhoog. Maar toen er echt dingen mis gingen werd ik wakker. Ik wilde alles vanaf dat moment controleren. Een groot voordeel daarvan was dat ik met Vince samen was. Ik heb heel wat uren naast z’n couveuse gezeten met m’n handen door de luikjes rustend op z’n rugje of hoofdje. Het nadeel dat als ik er niet was niet tot rust kwam. 

Jeroen vertelt over zijn waakzaamheid over de zorg voor Liam. Het is niet alleen herkenbaar voor mij. Het blijkt dat velen wel iets uit zijn verhaal herkennen. Waarom vraag ik me af? Is het zo slecht gesteld met de zorg? Of is de kwaliteit zorg over de afgelopen jaren afgenomen? Verwachten we teveel van de zorg, van artsen? Waarom verwachten we dat alles snel en soepel verloopt en dat artsen altijd een antwoord hebben?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Share This