Extreem vroeg bevallen in Oostenrijk

door | okt 10, 2021

Ik probeer geen verwachtingen te hebben voorafgaand aan de ontmoeting met iemand, des te meer ik meestal wordt verrast, op welke manier dan ook. Zo zeker met Lidewij. Een nuchtere vrouw met zachte, lieve stem maar met van een oerkracht en vastberaden. Ze vertelde me haar verhaal met, ik overdrijf niet, James Bond achtige taferelen, waarbij ik vooral scenes met Daniel Craig visualiseerde 🙂

Haar verhaal begint bij hun vakantie in een pension in Oostenrijk met kerst. Ik zie een romantische scene voor me met besneeuwde bergtoppen met familie rond een houten tafel met lekker eten, drinken, de haard aan terwijl Lidewij over haar kleine zwangere buik wrijft, ter herinnering aan het gezin van drie die zij en haar man en de kleine over een paar maanden gaan worden. Alleen die scene ging veel sneller dan verwacht over in de situatie van een dreigende extreme vroeggeboorte in Salzburg die niet bij een dreiging bleef. Met 24+5 beviel zij van haar dochter Bente in het Landeskrankenhaus.

Kort na haar geboorte kreeg Bente een zware hersenbloeding. In het ziekenhuis in Salzburg werkte een neonatoloog die haar leven redde met een experimenteel medicijn dat nog niet eerder voor kinderen was gebruikt. Een medicijn dat in de Palestijns-Israëlische oorlogen voor schotwonden was gebruikt. Met succes want op scans en mri’s was weinig tot geen schade aan de hersenen te zien, bizar.

Bente werd tijdens haar ziekenhuisopname nog per helicopter overgevlogen naar München voor de ductusoperatie en voor een andere ingreep nog met vliegende vaart per ambulance. Uiteindelijk werd ze na 3 maanden in Salzburg overgevlogen naar het Spaarnerziekenhuis in Hoofddorp.

Een heel spannend verhaal, maar alle gekheid op een stokje met het James Bond allure, daar waar Lidewij en haar familie doorheen zijn gegaan was wellicht avontuurlijk en leerzaam maar levensbepalend en loodzwaar. Het is dat Lidewij zo rustig haar verhaal doet, zonder echt te mopperen, dat je zou vergeten dat ze ook verdriet en angst heeft ervaren. Het is al een tijd geleden dat ze beviel van Bente. Maar de kern van haar verhaal is natuurlijk dat ondanks het geluk dat ze hadden, de gevolgen van de vroeggeboorte enorm zijn geweest. Tot de dag van vandaag, Bente is nu 12 jaar oud, zijn Lidewij en haar gezin afhankelijk geweest van de hulp van professionals in Bente’s ondersteuning, niks James Bond achtigs aan.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Share This