Zomerstop en kolven voor je prematuur

door | sep 24, 2021

“Je moet het misschien even wat rustiger aan doen Vanes”. Ik was onrustig en gestrest. ’s Nachts kwam ik niet goed tot rust. Zelfs tijdens de hond uitlaten was ik ideeën aan het noteren in notities, apps en emails aan het beantwoorden. Tijd om rust te pakken. Maar hebben we ooit echt goed geleerd hoe je dat eigenlijk doet? Rust pakken als je iets doet waar je enthousiast van wordt, maar waarbij je jezelf een beetje voorbij loopt? Hoe werkt dat?

Een zomerstop.

De term zomerstop doet anders vermoeden, maar ik ben lekker bezig geweest tot september. Toen was ik een week nonstop onze vakantie aan het voorbereiden. Nadat Vince op het KDV ook het rs-virus nog even had opgepikt wat ons een bezoekje aan de SEH opleverde, moesten we wachten met boeken van de vakantie todat we zeker wisten dat hij helemaal was opgeknapt op de dag van vertrek. Het duurde even.

Maar op 3 september was het dan zover, we vlogen naar Lissabon waar de dezelfde dag nog onze gehuurde camper ophaalden, ons vakantiehuisje voor de komende twee weken. Arthur en ik hadden afgesproken vakantie te houden en niet met werk bezig te zijn.
De eerste 4 dagen lukte dat aardig, ik bevond me in een soort geestelijk coma van genieten van de zon, surfen, spelen met Vince en slapen. De 5e dag zochten we een camping op om mijn laptop in werking te stellen. Of ik nog even een tekst aan kon leveren over de podcast in het kader van Wereldprematurendag? Stiekem vond ik het niet erg, maar mijn werkadrenaline begon weer te stromen dus slapen was er nauwelijks bij die nacht. Terug naar de vakantie modus. Wat is het toch heerlijk om de hele ochtend alleen maar te hoeven ontbijten en te hangen op het strand..

Portugal was aardig voor ons, we hebben de batterijen opgeladen en nu terug voor seizoen 2.

Met drie geweldige moeders uit seizoen 1 zijn we een avond bij elkaar gekomen om te praten over het kolven voor je prematuur. We weten inmiddels wel dat moedermelk eigenlijk de beste voeding is voor je baby, helemaal voor de meest kwetsbaren die (veel) te vroeg geboren zijn. Hoe is dat nou eigenlijk om moedermelk aan je prematuur te geven? Een te vroeg geboren baby is vaak te zwak om de melk uit de borst te zuigen. Dus kolf aankoppelen en kolven maar? Ja in principe werkt dat zo. Maar er komt nog veel meer bij kijken. Natuurlijk zijn de meeste moeders natuurtalenten maar wat ook voorkomt zijn fysieke ongemakken, mentale druk en soms ook een mentale worsteling. Mijn persoonlijke ervaring was zo’n worsteling en ik vertel er over in ons gesprek. Mijn melkproductie was minimaal, kolven deed pijn, ik was uitgeput en dan nog de kloven en borstontstekingen en de schaamte over mijn minimale melkproductie. Nu 3 jaar later denk ik er natuurlijk heel anders over en had ik mezelf het liefst een dikke knuffel gegeven en gezegd hoe knap ik het vind dat ze ondanks alles het kolven een half jaar volhield.

De andere moeders hadden een hele andere ervaring en vertellen erover. Het was een hele gezellige avond én we hebben het gefilmd. Dus naast de audio opname voor de podcast is de aflevering ook met beelden te bekijken via Youtube. Raar voor ons om onszelf te zien en horen praten maar leuk voor jullie. Enjoy en je kan altijd laten weten wat je ervan vond.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Share This